Tomcat Administration

Tomcat Server is momenteel het populairste platform voor het implementeren van Java-gebaseerde webapplicaties. Tijdens onze cursus Tomcat Administration komt het beheer van de Apache Tomcat-webserver in al zijn facetten aan de orde.

De cursus Tomcat Administration start met het bespreken van de verschillende opties voor de installatie. Vervolgens wordt besproken hoe Java-webapplicaties met servlets en JSP's kunnen worden opgezet op de server. De structuur en de configuratie-opties van webapplicaties door middel van een deployment descriptor worden daarbij behandeld. 

De deelnemers raken vertrouwd met de interne architectuur van de Tomcat-server en met JMX (Java Management Extensions), en leren JMX te gebruiken om Tomcat te beheren en te controleren. Ook wordt aandacht besteed aan het opzetten van virtual hosting in Tomcat en de verschillende manieren om webapplicaties met behulp van authenticatie en SSL te beveiligen. Verder wordt besproken hoe Tomcat kan worden geïntegreerd met de Apache Web Server, die de statische content kan leveren of die als loadbalancer kan fungeren. Ook databases access vanuit webapplicaties en de configuratie daarvan in Tomcat is een onderwerp in de cursus. 

Ten slotte wordt besproken hoe een clusterconfiguratie van Tomcat-servers kan worden geconfigureerd, hoe failover van applicaties in het geval van servercrashes kan worden gewaarborgd en hoe applicaties schaalbaar kunnen worden gemaakt. Het JMeter-tool zal worden gebruikt om de prestaties van webapplicaties te meten.

De theorie wordt behandeld aan de hand van presentatieslides. De concepten worden toegelicht met demo's. De theorie wordt afgewisseld met oefeningen.  

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor systeembeheerders en webdevelopers, die de Tomcat-server moeten beheren en configureren, en die applicaties op Tomcat moeten installeren.

Voorkennis
Deelnemers moeten beschikken over elementaire computervaardigheden, zoals surfen op het web en het benaderen van het filesysteem. Kennis van webapplicaties en andere webservers is bevorderlijk voor een goede begripsvorming.

Duur
De duur van deze cursus is drie dagen.

Groepsgrootte
De maximale groepsgrootte bedraagt acht personen.

Certificaat
Na afloop van deze opleiding ontvangen alle deelnemers een certificaat.

Inclusief
Cursusmateriaal en lunch. 

Tomcat Administration