QGIS – Basis (Last Minute)


Geografische Informatie Systemen (GIS) zijn een tak van de ICT die zich momenteel razendsnel ontwikkelen. Geografische Informatie Systemen worden langzaamaan steeds meer gemeengoed. Organisaties in diverse branches ontdekken de kracht van geografische systemen en zijn bezig met het inwinnen, bijhouden en analyseren van geografische gegevens.

QGIS is een krachtige Desktop GIS-oplossing, waaraan geen licentiekosten zijn verbonden.

Tijdens de driedaagse cursus QGIS – Basis leert u de mogelijkheden van het gebruik van QGIS. U gaat uitgebreid aan de slag met dit open source GIS-programma. Zo maakt u kennis met alle voor- en nadelen van het programma. Kortom: Na deze cursus bent u een professionele gebruiker van QGIS.

De leerdoelen van deze training zijn:

  • QGIS leren kennen;
  • vector en raster data inladen;
  • analyses en query’s maken;
  • connectie maken met webservices en databases.

Voor een uitgebreide omschrijving van de inhoud van deze training, verwijzen wij u graag naar het tabblad Inhoud waar u een gedetailleerde omschrijving van de behandelde onderwerpen van deze basiscursus QGIS kunt vinden.

Tijdens de cursus maakt u gebruik van een volledig ingerichte laptop. U hoeft dus niets mee te nemen. Het cursusmateriaal en de lunch zijn bij de cursus inbegrepen.

Doelgroep

Deze training is bestemd voor iedereen die met QGIS werkt of wil gaan werken en alle mogelijkheden van het programma wil leren kennen.

Voorkennis

Deze cursus kan zonder specifieke voorkennis worden gevolgd. Van de deelnemer wordt MBO werk- en denkniveau verwacht.

Duur

De cursusduur bedraagt drie dagen.

Groepsgrootte

De maximale groepsgrootte bedraagt acht deelnemers. Er is tijdens deze training voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht.

Certificaat

Alle deelnemers ontvangen na afloop van de cursus een certificaat.

Tijdens de cursus QGIS – Basis worden per dag de volgende onderwerpen behandeld:

Dag 1: intro, basisgebruik van QGIS
Met QGIS gaat u lagen in vectorformaat en rasterformaat over elkaar leggen. U kunt per laag instellen op welke schaal de objecten zichtbaar worden op de kaart. Ook wordt er onder andere aandacht besteed aan tekstlabels, uitwisseling met andere systemen en thematische presentaties. Na deze dag bent u een professionele gebruiker van QGIS.

De volgende onderwerpen komen in deze eerste dag zeker aan de orde: algemeen gebruik van QGIS, toevoegen van lagen, presentatie en plot-instellingen, tekst en labels in QGIS, uitwisseling met Office, thematische presentaties, visualiseren van geodata, gebruik van Nationaal Geo Register en andere Catalogue Services, ontsluiten van WMS-services en gebruik van publieke WMS- en Tiling-services, zoeken en opvragen van alfanumerieke gegevens, PDOK en Openstreet Maps.

Dag 2: analyse en Queries
Op een goede gevulde GIS-database kunnen diverse queries en analyses losgelaten worden. Dat is de kracht van GIS: analyses doen en de resultaten visualiseren. Tijdens deze dag krijgt u kennis en inzicht in het structureren van ruimtelijke informatie in raster- en vectormodellen. Aan de hand van verschillende vraagstukken en praktijktoepassingen wordt duidelijk gemaakt hoe GIS-analyses bijdragen aan het verstrekken of verkrijgen van informatie over ruimtelijke vraagstukken. De cursist doet onder andere overlay analyses, buffer analyses en nabijheidsanalyses.

Dag 3: muteren, diverse teken-, edit- en muteerfuncties
Tjidens deze dag leert u bestaande geometrie muteren en nieuwe geometrie intekenen. U maakt kaartlagen aan en u tekent zelf objecten. Zo leert u CAD-bestanden in te lezen en lijnen kopiëren in een GIS-laag, waarmee u vervolgens GIS-objecten gaat creëren. Aan deze GIS-objecten leert u vervolgens administratieve data te koppelen. Ook leert u (bulk)mutaties te doen op GIS-objecten. Zo bouwt u uit andere bronnen een GIS-bestand op, waarop u mutaties kunt doen. Het opslaan van GIS-data in een database, zoals PostGre SQL, komt hierbij ook aan de orde. Tot slot leert u een fraaie opmaak te maken en kaartjes af te drukken.

Voor deze cursus zijn momenteel geen data gepland. Neem via onderstaand formulier contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.