Linux/UNIX – Deel 2


Onze opleidingen met betrekking tot het gebruik en het beheer van de Linux- en UNIX-familie zijn van toepassing op alle versies van Linux en UNIX. Hiertoe behoren ook de opleidingen voor programmeurs, die expliciet op de UNIX- en Linux-omgeving zijn gericht.

De cursus Linux/Unix – Deel 2 geeft inzicht in de scriptingmogelijkheden van de shell: de Linux/UNIX commando-interpreter.

Daarnaast komen twee andere programmeerbare gereedschappen aan de orde: de stream editor ‘sed’, waarmee u automatisch tekstuele data kunt bewerken, en de scripttaal/report generator ‘awk’, die complexe bewerkingen op data mogelijk maakt. Verder gaat de cursus in op diverse kleinere tools.

Linux/UNIX en de shell
Wie eenmaal de smaak van Linux/UNIX te pakken heeft, wil al snel meer: zelf scripts schrijven waarin meer gebeurt dan alleen een paar commando’s achter elkaar uitvoeren.

De shell is niet alleen de standaard commando-interpreter in Linux/UNIX, maar het is ook een complete programmeertaal en daarmee kunnen heel uitgebreide eigen commando’s geschreven worden. De shell maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van de cursus ‘Linux/UNIX – Deel 2’.

In shell scripts wordt vaak gebruik gemaakt van twee belangrijke commando’s: sed en awk. Sed is een ‘batch-editor’. Daarmee kun je het editen van een tekstfile automatisch afhandelen. Awk is een report-generator. Logfiles en andere verzamelde data kunnen met awk worden geanalyseerd, er kunnen delen uit die files worden geselecteerd, daarop kunnen berekeningen worden losgelaten en output-print kan worden vormgegeven.

Nieuw: nu ook in module-delen te volgen!
Bent u alleen geïnteresseerd in de shell scripting, of alleen in de talen ‘awk’ en ‘sed’: volg precies het gedeelte dat u nodig heeft! In twee dagen grondige kennis opdoen van de shell scripting-taal, of een grondige eendaagse introductie in ‘awk’ plus ‘sed’.

Cursusmaterialen, naslagwerken en lunches zijn bij de prijs inbegrepen.

Doelgroep

Deze cursus is bestemd voor Linux/UNIX-gebruikers met enige praktijkervaring, die willen leren shell-programmeren en hun bestaande kennis willen uitbreiden en verdiepen.

Voorkennis

Voor het volgen van deze cursus is basiskennis van en praktijkervaring met Linux/UNIX gewenst. Dit betekent dat u behalve met de basiscommando's ook goed overweg moet kunnen met het toepassen van elementaire input/output-manipulatie, filenaam-expansie en reguliere expressies. Deze kennis kunt u verwerven via de cursus 'Linux/UNIX - Deel 1'. Tevens beschikt u bij voorkeur over enige programmeerervaring.

Duur

De volledige cursus duurt drie dagen, maar de cursus kan ook in modules worden gevolgd.

Groepsgrootte

De maximale groepsgrootte bedraagt acht deelnemers.

Certificaat

Na afloop van de training ontvangen alle deelnemers een certificaat.

In deze cursus komen onder andere de volgende onderwerpen uitgebreid aan de orde:

  • gevorderde input/output-redirection;
  • programmeren met de bourne shell, korn shell en bash;
  • de stream editor ‘sed’: automatisch bewerken van tekst;
  • de scripttaal ‘awk’: structuur van een awk-programma, selecteren van velden uit een regel, variabelen, rekenen, associatieve arrays, geformatteerde uitvoer.

 

Plaats Duur Data
Nieuwegein - Iepenhoeve 39 3 3 dagen 15, 16 & 17 mei 2019 Inschrijven >
Nieuwegein - Iepenhoeve 39 3 3 dagen 22, 23 & 24 juli 2019 Inschrijven >
Nieuwegein - Iepenhoeve 39 3 3 dagen 9, 10 & 11 september 2019 Inschrijven >
Nieuwegein - Iepenhoeve 39 3 3 dagen 27, 28 & 29 november 2019 Inschrijven >