Java voor Testers

Java is een programmeertaal en computerplatform. In 1995 werd Java door Sun Microsystems geïntroduceerd. Deze onderliggende technologie stuurt de allernieuwste programma's aan, zoals hulpprogramma's, games en bedrijfstoepassingen. Java wordt wereldwijd gebruikt op meer dan 850 miljoen pc's en op miljarden apparaten, waaronder tv's- en mobiele toestellen.

Java is een objectgeoriënteerde programmeertaal en lijkt op de programmeertaal C en dus ook C++. Java is platform independant, hetgeen inhoudt dat Java op meerdere besturingssystemen kan draaien. Dit komt doordat de Java compiler niet omzet naar machinecode, maar naar bytecode. Als er dan wordt geëxecute, interpreteert de Java Virtual Machine en vertaalt naar machinecode. Zo kan Java dus op veel, (bijna) alle besturingssystemen draaien. Vaak wordt Java verward met Javascript, terwijl de beide talen niet veel gemeen hebben. Javascript wordt gebruikt om webpagina's op te maken. Daarnaast is Java een veel uitgebreidere programmeertaal dan Javascript.

Tijdens de cursus Java voor testers leert u de basissyntax van Java en hoe deze te gebruiken bij het schrijven van JUnit test scripts. Aandacht wordt besteed aan de diverse datatypes in Java en de flow control constructies. Ook komen het gebruik van classes en objects met methods, parameter passing en private & public data aan de orde. Aandacht wordt eveneens besteed aan de opzet van JUnit test, de structuur van JUnit tests, de daarbij gebruikte annotaties en assert statements, de uitvoering van JUnit tests in een Eclipse omgeving en de rapportage over de uitkomst van de tests.

Ten slotte komen ook exception handling in Java en het Java collection framework aan de orde. De demo's en exercises in de cursus worden gedaan in een JUnit omgeving en zijn dan ook direct toepasbaar bij het schrijven van test scripts. Ook wordt aandacht besteed aan het automatiseren van tests in het kader van het opzetten van continuous integration. De cursus vormt een goede basis om deel te nemen aan de cursus Selenicum - Web Testing.

Doelgroep
Deze cursus is bestemd voor ervaren testers die willen leren Java en JUnit te gebruiken voor het schrijven van test scripts.

Voorkennis
Voor deelname aan deze cursus is kennis van testen vereist. Ervaring met programmeren is bevordelijk voor de begripsvorming maar niet vereist.

Duur
De duur van deze cursus is drie dagen.

Groepsgrootte
De groepsgrootte is maximaal acht deelnemers.

Certificaat
De deelnemers krijgen na het goed doorlopen van de cursus een officieel certificaat Java voor testers.

Inclusief
Lunch en alle cursusmaterialen.