Java EE Technologies en Architecture

Java Platform, Enterprise Edition (Java EE) is de standaard in community-driven bedrijfssoftware. Tegenwoordig biedt Java EE een uitgebreid enterprise-softwareplatform, met meer dan 20 compatible Java EE-implementaties om uit te kiezen.

De cursus Java EE Technologies is bedoeld voor systeemarchitecten, die betrokken zijn bij de inzet van Java EE technologie. De deelnemers leren hoe zij de juiste keuzes kunnen maken tussen concurrerende opties. De cursus biedt een overzicht en vergelijking van verschillende moderne Java EE technologieën en brengt de kennis van de deelnemers op een hoger niveau.

Na een overzicht van het Java EE platform worden de belangrijkste componenten, Servlets en JSP’s, behandeld. Ook het JSF Framework, zoals MVC layer over de basis van Servlets en JSP's, wordt besproken. Verder komen Single Page Applications aan de orde en wordt de Ajax-technologie besproken, die is gebaseerd op asynchrone requests naar de server. Ook de essentie van diverse JavaScript frameworks, zoals Angular, React en Vue, passeren hierbij de revue.

Vervolgens wordt ingegaan op Java Management Extensies, JMX, die de monitoring en management van Java-applicaties en servers mogelijk maken. De andere belangrijke component van het Java EE platform, Enterprise Beans of EJB's, wordt besproken en de mogelijkheden voor persistentie in Java (JDBC en Persistence API) worden behandeld. De modules SOAP en REST Services geven een overzicht van de Java Web Service technologie. En ook het opzetten van een Micro Service Architecture en de diverse frameworks die daarvoor kunnen worden gebruikt worden belicht.

De cursus wordt afgesloten met een bespreking van de Java Messaging Service (JMS) en security in het Java EE platform met policies, certificates, authentication, authorisation, JSON Tokens, API keys en JAAS.

Deze cursus heeft een praktisch karakter, maar is geen programmeer cursus. Het gaat om het begrip van de werking van de technologie. De theorie wordt afgewisseld met korte case studies. Er wordt gebruik gemaakt van moderne IDE's, zoals Eclipse en NetBeans en van Application Servers and JBoss en Tomcat.

Doelgroep
Deze cursus is bestemd voor systeemarchitecten en developers, die de juiste keuzes willen maken bij de inzet van Java-technologie. De cursus is tevens bestemd voor applicatiebeheerders, die verschillende Java-technologieën beter willen begrijpen.

Voorkennis
Algemene basis kennis van software architectuur en kennis van het Java Platform is vereist om aan deze cursus te kunnen deelnemen.

Duur
De duur van deze cursus is vijf dagen.

Groepsgrootte
De maximale groepsgrootte bedraagt acht deelnemers.

Certificaat
De deelnemers krijgen na het goed doorlopen van de cursus een officieel certificaat Java EE Technologies and Architecture.

Inclusief
Lunch en alle cursusmaterialen.