Excel - Data beheren

Excel is het meest gebruikte rekenprogramma en tevens het hulpmiddel bij uitstek om op een gebruiksvriendelijke manier tabellen, grafieken en analyses te maken, alsmede om uiteenlopende soorten data op een intuïtieve manier te ordenen en weer te geven. Een spreadsheet in Excel kunt u voor allerlei toepassingen gebruiken. In een klein bedrijf kunt u er niet alleen de boekhouding en calculaties mee doen, maar ook klantenbestanden of andere overzichten in bijhouden. De trainingen in Excel kunt u in alle versies en op ieder gewenst niveau volgen, voor zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige versie.

Excel wordt veel gebruikt voor het bijhouden van (lange) lijsten met gegevens. Deze gegevens kunnen zowel met de hand worden ingevoerd, als  vanuit een andere database worden geïmporteerd. Wanneer u zelf de data in Excel invoert, is het van belang dat dit op de juiste manier gebeurt. Om dit af te dwingen kunt u gebruik maken van gegevensvalidatie. U bepaalt wat wordt ingevoerd en aan welke regels de invoer moet voldoen. Voldoet de invoer niet aan de regels, dan verschijnt uw eigen foutmelding.

Worden de gegevens geïmporteerd, dan moet u de data vaak nog op allerlei manieren aanpassen. Mogelijk moet u kolommen splitsen of juist samenvoegen. Hiervoor leert u tijdens deze cursus niet alleen diverse tekstfuncties waarmee u dit kunt bereiken, maar ook hoe u snel alle lege cellen kunt vullen met bijvoorbeeld de inhoud van de cel erboven. Staan de missende gegevens in een andere Excel-werkmap, dan gaan wij deze koppelen met behulp van de functie verticaal zoeken.

Als het bestand geschikt is, gaan wij de gewenste data zichtbaar maken. Dit begint met een eenvoudige sortering en gaat via het gebruik van filters en het maken van tabellen uiteindelijk naar het maken van draaitabellen. Het onderwerp draaitabellen zal uitgebreid worden behandeld. Wij beginnen met de basistechnieken, maar uiteindelijk gaan wij de data op allerlei manieren groeperen, de waarden omzetten naar percentages en formules, en functies gebruiken in de draaitabel. Ook leert u hoe u de gegevens van de draaitabel eenvoudig kunt vernieuwen.

Handig om te weten:

  • wanneer u alleen het onderwerp draaitabellen wilt behandelen, verwijzen wij u naar de snelcursus Draaitabellen in Excel;
  • de cursustijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur;
  • deze training kan ook in het Engels worden gegeven;
  • wij verzorgen deze cursus ook als een maatwerkopleiding bij u op het bedrijf;
  • na afloop van deze cursus Excel kunt u een jaar lang zonder extra kosten gebruik maken van onze e-mail helpdesk. 

Doelgroep
Deze cursus is bestemd voor Excel-gebruikers die gegevens moeten analyseren en rapporteren.

Voorkennis
Voor deze training is enige basiskennis van Excel vereist.

Duur
De duur van deze cursus is een dag.

Groepsgrootte
De maximale groepsgrootte bedraagt acht personen.

Certificaat
Alle deelnemers ontvangen na afloop een certificaat.

Inclusief
Het cursusmateriaal en de lunch zijn bij de cursus inbegrepen.