Apache Administration

Al sinds 1996 is Apache verreweg de populairste web server op het internet. De web server kan worden gebruikt op diverse platforms, waaronder Linux en MS Windows. Apache is een open source-product met vele configuratie- en uitbreidingsmogelijkheden.

In de cursus Apache Administration leren de deelnemers de werking van de Apache Web Server, hoe je websites en applicaties kunt installeren op Apache en hoe deze op geconfigureerd kunnen worden. Na een bespreking van de web server-web browser interactie met het HTTP-protocol wordt de structuur van het centrale configuratiebestand in Apache, httpd.conf, besproken, evenals de belangrijkste directives. 

Vervolgens wordt aandacht besteed aan de architectuur van Apache, in het bijzonder de manier waarop in modules filters en handlers samenwerken. U leert ook hoe Apache omgaat met de verschillende configuratiebestanden. Aandacht wordt besteed aan Virtual Hosting op Apache en de verschillende vormen daarvan. Ook het configureren van logging in Apache komt aan de orde, evenals de structuur van de logbestanden. De configuratie van Security met HTTP Basic en Digest Authentication en de implementatie van SSL wordt behandeld. 

Verder wordt aandacht besteed aan hoe filters en handlers inhaken in de request processing cyclus en hoe zij kunnen worden geconfigureerd. Verdere onderwerpen zijn hoe Apache kan worden geïntegreerd met de Tomcat Web Server voor dynamische Java-webapplicaties en hoe PHP 5 kan worden geïnstalleerd en geconfigureerd in Apache. Ten slotte is de meting en verbetering van de prestaties van applicaties op Apache via technieken zoals load balancing en caching onderdeel van het programma. In de cursus wordt aandacht besteed aan zowel Apache onder Linux en als Apache onder Windows.

De theorie wordt behandeld aan de hand van presentatieslides. De concepten worden toegelicht met demo's en de theorie wordt afgewisseld met oefeningen. De cursus kan worden uitgevoerd op zowel Linux- als Windows-systemen.  

Doelgroep
Deze cursus is bestemd voor systeembeheerders en ontwikkelaars op Unix, Linux of Windows, die moeten leren de Apache Web Server te beheren en te controleren.

Voorkennis
Kennis van moderne besturingssystemen zoals Unix, Linux of Windows en in het bijzonder het omgaan met het bestandssysteem is wenselijk.

Duur
De duur van deze cursus is drie dagen.

Groepsgrootte
De maximale groepsgrootte bedraagt acht personen.

Certificaat
Na afloop van deze opleiding ontvangen alle deelnemers een certificaat.

Inclusief
Het cursusmateriaal en de lunch zijn bij de cursus inbegrepen.